جنگل ناهارخوران گرگان
جنگل ناهارخوران امروزه به صورت یک پارک جنگلی در جنوب شهر گرگان و در فاصلهٔ ۸ کیلومتری از مرکز شهر قرار دارد. در دانشنامه گلستان آمده است: جنگل ناهارخوران با مساحت تقریبی ۳۰۰ هکتار به منطقهای گفته میشود که بیشتر شامل جنگلهایحاشیه جاده بوده اما مساحت پارک جنگلی ناهارخوران که مدیریت آن را شهرداری مرکز استان گلستان بر عهده دارد حدود ۱۶۸ هکتار است.
تاریخچه جنگل ناهارخوران
قدمت این پارک جنگلی هیرکانی، به عصر ژوراسیک و حدود 40 میلیون سال پیش باز می گردد. از روایتهای قدیمی نیز چنین برمیآید که حجاج گرگانی که برای زیارت خانه کعبه به مکه عزیمت میکردند و یا برای زیارت بارگاه امام رضا به مشهد مشرف میشدند در راه بازگشت کاروان از کوههای جنوب گرگان به منطقه زیارت میرسیده و در آنجا پس از چندین ماه دوری، اطرافیان آنان به استقبالشان میرفتهاند و در منطقه فعلی جنگل ناهارخوران جهت صرف ناهار توقف میکردهاند که امروزه به ناهارخوران مشهور شدهاست.
ارتفاعات ناهارخوران گرگان
ارتفاعات ناهارخوران گرگان دارای دره ، آبریزها و یال های زیادی است که محیط مناسبی را برای علاقه مندان به طبیعت و کوه پیمایان فراهم می کند. در ناهارخوران بلندی هایی وجود دارد که علاقه مندان به کوه نوردی می توانند در آن ساعاتی را به کوه نوردی و کوهپیمایی اختصاص دهند و از منظره جنگل و روستاهای اطراف لذت ببرید.
به طور میانگین، بخش های مرتفع ناهارخوران ۴۵۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارند اما این میزان در نقاط مرتفع تر به ۷۰۰-۹۰۰ متر هم می رسد. بلندی های مورد استفاده کوه نوردان، در غرب و جنوب غربی میدان ناهارخوران قرار دارد که مسیر اصلی صعود آنها برای رسیدن به سفید چشمه و ارتفاعات بالاتر است. این ارتفاعات دارای راه پله های سنگی قدیمی و زیبایی هستند که دسترسی به آنها را آسان تر می کند.
پوشش گیاهی و جانوری
متاسفانه به دلیل ساخت و سازهای بی رویه، از بین رفتن طبیعت بکر و شهری شدن ناهارخوران جانوران زیادی در آن زندگی نمی کنند. شب ها و یا هرزمانی که انسان ها منطقه را برای مدتی ترک کنند سر و کله حیوانات کم کم پیدا می شود این جانوران شامل: گراز، شغال، خفاش، موش، راسو، سنجاب، عقاب، شاهین، قمری، جغد، سهره، ریسک و مارمولک جنگلی می شود.
پوشش گیاهی این منطقه معتدل خزری و از نوع جنگل های هیرکانی است البته انسان ها نیز در آن دخالت کرده اند و درختانی غیربومی در آن کاشته اند. در حال حاضر درختان بلوط، انجیلی، ممرز، افراپلت، نمدار، گیلاس وحشی، آزاد، خرمندی و درخچه های تمشک ، کوله خاس ، ازگیل و ولیک از گیاهان طبیعی و بومی و کاج، سرو، ماگنولیا، شمشاد، برگ نو، بید مجنون، پاپیل و مینا در آن دیده می شوند.
چشمههای زیبای جنگل ناهارخوران
از دیگر جاذبههای دیدنی جنگل ناهارخوران چشمههای بسیار زیادی است که در مسیر کوهنوردی و جنگلنوردی میتوانید شاهد آن باشید. مهمترین چشمه این پارک جنگلی سفید چشمه نام دارد. سفید چشمه به دلیل واقع شدن در ارتفاعات، مکان بسیار مناسبی برای لذتبردن از هوای پاک این نقطه از جنگل میباشد. طی دهههای گذشته برای سهولت در استفاده از آب سفید چشمه دور تا دورآن سنگ چینی شده است. سفید چشمه و دیگر چشمههای واقع در این جنگل منابع تأمین آب این پارک جنگلی به شمار می آیند.
امکانات رفاهی ناهارخوران
این منطقه از هوای نسبتاً مطبوع و ملایم تری در مقایسه با شهر و مناطق شمالی این منطقه برخوردار است. در زمستانها نیز بسیاری از مردم برای روزهای برفی و در فصل پاییز برای رنگهای زیبای درختان انجیلی که به صورت قرمز و زرد و گل بهی اند به این منطقه روانه میشوند چند قهوهخانه و رستوران و مهمانسرا و چهار هتل (هتل شهرداری، هتل جهانگردی، هتل راه و ماه، هتل رستوران باباطاهر) نیز در محوطه ناهارخوران وجود دارد که پذیرای مهمانیها و گردشگران میباشند.
در هتل جهانگردی ناهارخوران همچنین کلبههایی ویژه اجاره دادن به گردشگران وجود دارد و همه ساله شمار زیادی از مسافران محور تهران-مشهد و جنوب سری هم به این مکان میزنند. هرچند در مقایسه با تعداد مردمی که از این ناحیه بازدید و در آن گردش میکنند امکانات رفاهی و تفریحی بسیار کمی وجود دارد.
جاده ناهارخوران
به مرور زمان و با افزایش جمعیت و وسعت شهر گرگان از حدود ۲۰ سال قبل فاصله بین مرکز شهر و ناهارخوران به خیابانی عمومی و نسبتاً شلوغ و پر رفتوآمد تبدیل شده و اکنون یکی از خیابانهای طولانی و اصلی گرگان است. این خیابان که به جاده ناهارخوران مشهور است، مسیری برای پیادهروی و نیز، تفریح مردم است. جوانان و به ویژه گرگانی (و گاه از دیگر شهرهای اطراف) در نیمه راه این جاده در نزدیکی محلی به نام باباطاهر، جنگل مصنوعی و ورودی جنگل النگ دره، مراسم و آدابی دارند. معمولاً شبهای پنجشنبه و جمعه مردم شهر به این نقطه آمده و از هوای تازه و ملایم آن استفاده میکنند.
مسیر جاده ناهارخوران به سمت جنوب پس از حدود ۷ کیلومتر به روستای زیبای زیارت میرسد با دو آبشار بلند و دیدنی و چشمه آب گرم که از ییلاقهای معروف شمال و نقاط دیدنی منطقهاست و به لحاظ حیاتهای تو در تو و رنگ دیوارخانهها و قدمت آن جزو ۲۰ روستای برتر گردشگری ایران است. در حال حاضر مورد تعرض آپارتمان سازها واقع شده و ارزش و جاذبه گردشگری خود را از دست میدهد. جاذبههای این روستا جز هوای مطبوعش، چشمه و آبگرم و زیارتگاه است.
در مسیر ناهارخوران به النگدره میرسیم. این جنگل یکی از مناطق نمونه گردشگری ایران است و حداقل ۱۰ درجه از مرکز شهر خنکتر است. رودخانه قلاشی از قسمت جنوب پارک تا شمال امتداد دارد و تقریباً از وسط این جنگل میگذرد. در نزدیکی این رودخانه، ۳ چشمه آب هم وجود دارد.