کرمانشاه از آن شهرهایی است که محال است کسی دستخالی و بدون سوغات ازش خارج شود. یک شهر تاریخی، سردسیر و کوهستانی که گردشگرهایش را مبهوت سوغاتیها و صنایع دستی رنگووارنگش میکند.
سوغاتیهای خوشمزهی کرمانشاه
![نان برنجی| سوغات کرمانشاه](https://safarzon.com/mag/wp-content/uploads/2017/11/%D9%86%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%AC%DB%8C.jpg)
«نان برنجی» کرمانشاه، خوشطعمترین و خوشعطرترین شیرینیهای سنتی ایران هستند. «نان برنجی»، «نان خرمایی»، «کاک» و… از جمله شیرینیهای سوغات کرمانشاه هستند که همواره سر سفرههای بزم و شادی ایرانیان جای دارند. قدمت پخت نان برجی به «دوران قاجار»، یعنی حدود ۱۵۰ سال پیش برمیگردد. پخت این نان با موادی مثل آرد برنج، روغن حیوانی، تخممرغ، شکر، هل و گلاب انجام میشود و در ۲ نوع ساده و زعفرانی عرضه میشود.
نان خرمایی سوغات کرمانشاه
![نان خرمایی| سوغات کرمانشاه](https://safarzon.com/mag/wp-content/uploads/2017/11/%D9%86%D8%A7%D9%86-%D8%AE%D8%B1%D9%85%D8%A7%DB%8C%DB%8C3.jpg)
«نان خرمایی» از نانهای خوشطعم کرمانشاهیست که طعمی شبیه «کلمپه»ی کرمانی دارد. در پخت این نان از آرد، روغن حیوانی، شکر، گلاب، گردو و خرما استفاده میشود. این نان در زبان محلی به نان «خانقی» معروف است و یکی از شیرینیهای مقوی و پرانرژی کرمانشاه محسوب میشود.
یوخه
یوخه یا کاک، شیرینی بسیار لذیذی است که از لایههای بسیار ظریف و نازک خمیر به همراه شکر و دارچین تشکیل شده است. آرد، شکر، روغن، هل و دارچین موادی هستند که باید با تبحر و مهارتی خاص، از آنها کاک کرمانشاهی پخته شود. «نان شکری»، «نان بژی»، «نان ساجی»، «نان برساق» و «کلانه» از دیگر نانهای سنتی کرمانشاه هستند.
روغن محبوب ایرانی، سوغات کرمانشاه
![روغن کرمانشاهی| سوغات کرمانشاه](https://safarzon.com/mag/wp-content/uploads/2017/11/%D8%B1%D9%88%D8%BA%D9%86-%DA%A9%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%B4%D8%A7%D9%87%DB%8C.jpg)
این روغن که یکی از سوغاتیهای با ارزش کرمانشاه است، در گویش محلی به «روندان» معروف است. بهعلت وجود مراتع و علوفهی مرغوب و همینطور آبوهوایی معتدل و مناسب، تغذیهی دامهای این منطقه جوری است که شیر و گوشت لذیذتری از دامهای بقیهی جاهای ایران دارند. روغن کرمانشاهی از شیر گوسفند و گاو تهیه میشود و برای این کار دوغ را در مشکی میریزند و آن قدر تکان میدهند تا کرهی آن گرفته شود. کره را روی حرارت میگذارند و سپس روغن خالص بهدست آید.
موجبافی
![موجبافی| سوغات کرمانشاه](https://safarzon.com/mag/wp-content/uploads/2017/11/%D9%85%D9%88%D8%AC-%D8%A8%D8%A7%D9%81%DB%8C.jpg)
«موجبافی» هنری منحصر به منطقهی کرمانشاه است و در آن پارچهای ابریشمی با طرحهای چهارخانه، سیاه و سفید، شطرنجی و کشکولی بافته میشود و بهعنوان «سجاده» و «جانماز»، روکرسی، روانداز و زیرانداز استفاده میشود. منطقهی «جوانرود» کرمانشاه میزبان چندتایی از کارگاههای موجبافی است که آمادهاند سوغاتی ارزشمند از سفر به کرمانشاه به شما هدیه کنند.
چیغبافی
![چیغبافی | سوغات کرمانشاه](https://safarzon.com/mag/wp-content/uploads/2017/11/%DA%86%DB%8C%D8%BA-%D8%A8%D8%A7%D9%81%DB%8C-1.jpg)
«چیغبافی» در میان عشایر رواج بسیاری دارد. چیغ یکجور حصیر است که برای تقسیمبندی سیاهچادرها و حفاظت از آنها استفاده میشود. میتوانید چیغهای دلخواهتان را از بازارهای کرمانشاه با قیمتی مناسب بخرید.
قالیبافی
![قالیبافی| سوغات کرمانشاه](https://safarzon.com/mag/wp-content/uploads/2017/11/%D9%82%D8%A7%D9%84%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%D9%81%DB%8C.jpg)
«قالیبافی» در سراسر استانها و شهرهای ایران، هنری ارزنده به حساب میآید. نقشهها و طرحهای بومی و سنتی در قالیهای دستبافت زنان کرمانشاهی، از جمله نقش «بازوبندی»، «عبدالهی»، «حسینآبادی»، «خانمباف»، «اکبرآبادی» و… ، این قالیها را منحصر به فرد کرده است. داشتن پرزهای بلند با رنگهای گیاهی، از جمله ویژگیهای این قالیها محسوب میشوند.
جاجیمبافی
![جاجیمبافی| سوغات کرمانشاه](https://safarzon.com/mag/wp-content/uploads/2017/11/%D8%AC%D8%A7%D8%AC%DB%8C%D9%85-%D8%A8%D8%A7%D9%81%DB%8C.jpg)
جاجیمبافی اغلب در خانوادههای عشایر و در روستاها انجام میشود. جاجیم با پشم بافته و بهعنوان بالاپوش استفاده میشود. جاجیم در چهار تخته بافته میشود و سپس تکههای آن به یکدیگر وصل میشوند.
گلیمبافی
![گلیمبافی| سوغات کرمانشاه](https://safarzon.com/mag/wp-content/uploads/2017/11/%DA%AF%D9%84%DB%8C%D9%85-%D8%A8%D8%A7%D9%81%DB%8C.jpg)
«گلیمبافی» هم از هنرهای دستی مردم کرمانشاه به شمار میآید. نقشهای گلیمهای این منطقه عبارتند از «قیچی»، «نقش قرقره»، «مرغابی»، «عروسک»، «قاچ خربزه»، «پنجهی گربه»، «راهراه»، «خطوط افقی و عمودی»، «درخت» و «لانه گنجشک» و… . از گلیم بهعنوان زیرانداز استفاده میشود.
گیوهبافی
![گیوهبافی| سوغات کرمانشاه](https://safarzon.com/mag/wp-content/uploads/2017/11/%DA%AF%DB%8C%D9%88%D9%87-%D8%A8%D8%A7%D9%81%DB%8C.jpg)
گیوهبافی یکی دیگر از صنایع دستی کرمانشاه است که در گویش محلی به آن «کلاش» میگویند. گیوه ترکیبی از چرم و پارچه است که آن را به پاپوشی ساده و راحت تبدیل کرده است. وقتی حرف گیوه میشود، بیشترمان یاد کشاورهای اهل روستا میافتیم، این خواب و خیال را در سفر به کرمانشاه به کل دور بریزید. در بازارهای رنگووارنگ کرمانشاه گیوههایی لوکس و بسیار گران پیدا میکنید که ممکن است راضیتان کند تا چند هزار تومان برای داشتن یکیشان هزینه کنید.
سازهای جورواجور از جمله «سهتار»، « تنبور » و «دف» که ابزار موسیقی کردها هم محسوب میشود، از صنایع دستی و سوغاتیهای معروف کرمانشاه و حاصل تلاش مردان و زنان این منطقهاند. اگر اهل موسیقی و زخمه زدن بر سیمهای آرامشبخش سهتارید، مطمئن باشید انتخاب درستی برای سفرتان داشتهاید.