کرمانشاه از آن شهرهایی است که محال است کسی دستخالی و بدون سوغات ازش خارج شود. یک شهر تاریخی، سردسیر و کوهستانی که گردشگرهایش را مبهوت سوغاتیها و صنایع دستی رنگووارنگش میکند.
سوغاتیهای خوشمزهی کرمانشاه
«نان برنجی» کرمانشاه، خوشطعمترین و خوشعطرترین شیرینیهای سنتی ایران هستند. «نان برنجی»، «نان خرمایی»، «کاک» و… از جمله شیرینیهای سوغات کرمانشاه هستند که همواره سر سفرههای بزم و شادی ایرانیان جای دارند. قدمت پخت نان برجی به «دوران قاجار»، یعنی حدود ۱۵۰ سال پیش برمیگردد. پخت این نان با موادی مثل آرد برنج، روغن حیوانی، تخممرغ، شکر، هل و گلاب انجام میشود و در ۲ نوع ساده و زعفرانی عرضه میشود.
نان خرمایی سوغات کرمانشاه
«نان خرمایی» از نانهای خوشطعم کرمانشاهیست که طعمی شبیه «کلمپه»ی کرمانی دارد. در پخت این نان از آرد، روغن حیوانی، شکر، گلاب، گردو و خرما استفاده میشود. این نان در زبان محلی به نان «خانقی» معروف است و یکی از شیرینیهای مقوی و پرانرژی کرمانشاه محسوب میشود.
یوخه
یوخه یا کاک، شیرینی بسیار لذیذی است که از لایههای بسیار ظریف و نازک خمیر به همراه شکر و دارچین تشکیل شده است. آرد، شکر، روغن، هل و دارچین موادی هستند که باید با تبحر و مهارتی خاص، از آنها کاک کرمانشاهی پخته شود. «نان شکری»، «نان بژی»، «نان ساجی»، «نان برساق» و «کلانه» از دیگر نانهای سنتی کرمانشاه هستند.
روغن محبوب ایرانی، سوغات کرمانشاه
این روغن که یکی از سوغاتیهای با ارزش کرمانشاه است، در گویش محلی به «روندان» معروف است. بهعلت وجود مراتع و علوفهی مرغوب و همینطور آبوهوایی معتدل و مناسب، تغذیهی دامهای این منطقه جوری است که شیر و گوشت لذیذتری از دامهای بقیهی جاهای ایران دارند. روغن کرمانشاهی از شیر گوسفند و گاو تهیه میشود و برای این کار دوغ را در مشکی میریزند و آن قدر تکان میدهند تا کرهی آن گرفته شود. کره را روی حرارت میگذارند و سپس روغن خالص بهدست آید.
موجبافی
«موجبافی» هنری منحصر به منطقهی کرمانشاه است و در آن پارچهای ابریشمی با طرحهای چهارخانه، سیاه و سفید، شطرنجی و کشکولی بافته میشود و بهعنوان «سجاده» و «جانماز»، روکرسی، روانداز و زیرانداز استفاده میشود. منطقهی «جوانرود» کرمانشاه میزبان چندتایی از کارگاههای موجبافی است که آمادهاند سوغاتی ارزشمند از سفر به کرمانشاه به شما هدیه کنند.
چیغبافی
«چیغبافی» در میان عشایر رواج بسیاری دارد. چیغ یکجور حصیر است که برای تقسیمبندی سیاهچادرها و حفاظت از آنها استفاده میشود. میتوانید چیغهای دلخواهتان را از بازارهای کرمانشاه با قیمتی مناسب بخرید.
قالیبافی
«قالیبافی» در سراسر استانها و شهرهای ایران، هنری ارزنده به حساب میآید. نقشهها و طرحهای بومی و سنتی در قالیهای دستبافت زنان کرمانشاهی، از جمله نقش «بازوبندی»، «عبدالهی»، «حسینآبادی»، «خانمباف»، «اکبرآبادی» و… ، این قالیها را منحصر به فرد کرده است. داشتن پرزهای بلند با رنگهای گیاهی، از جمله ویژگیهای این قالیها محسوب میشوند.
جاجیمبافی
جاجیمبافی اغلب در خانوادههای عشایر و در روستاها انجام میشود. جاجیم با پشم بافته و بهعنوان بالاپوش استفاده میشود. جاجیم در چهار تخته بافته میشود و سپس تکههای آن به یکدیگر وصل میشوند.
گلیمبافی
«گلیمبافی» هم از هنرهای دستی مردم کرمانشاه به شمار میآید. نقشهای گلیمهای این منطقه عبارتند از «قیچی»، «نقش قرقره»، «مرغابی»، «عروسک»، «قاچ خربزه»، «پنجهی گربه»، «راهراه»، «خطوط افقی و عمودی»، «درخت» و «لانه گنجشک» و… . از گلیم بهعنوان زیرانداز استفاده میشود.
گیوهبافی
گیوهبافی یکی دیگر از صنایع دستی کرمانشاه است که در گویش محلی به آن «کلاش» میگویند. گیوه ترکیبی از چرم و پارچه است که آن را به پاپوشی ساده و راحت تبدیل کرده است. وقتی حرف گیوه میشود، بیشترمان یاد کشاورهای اهل روستا میافتیم، این خواب و خیال را در سفر به کرمانشاه به کل دور بریزید. در بازارهای رنگووارنگ کرمانشاه گیوههایی لوکس و بسیار گران پیدا میکنید که ممکن است راضیتان کند تا چند هزار تومان برای داشتن یکیشان هزینه کنید.
سازهای جورواجور از جمله «سهتار»، « تنبور » و «دف» که ابزار موسیقی کردها هم محسوب میشود، از صنایع دستی و سوغاتیهای معروف کرمانشاه و حاصل تلاش مردان و زنان این منطقهاند. اگر اهل موسیقی و زخمه زدن بر سیمهای آرامشبخش سهتارید، مطمئن باشید انتخاب درستی برای سفرتان داشتهاید.