در این مطلب قصد معرفی جاذبه های گردشگری کاشان را داریم :
بازار سنتی کاشان؛ جایی برای خرید سوغات
یکی از جاهای دیدنی کاشان بازار سنتیاش است. این بازار دیدنی از اواسط خیابان بابا افضل تا حدود دروازه دولت ادامه پیدا میکند و بناهای تاریخی زیادی را در خودش جای داده که از جمله آنها مسجد میدان میر عماد، کاروانسرای میر پنج، زغالیها، غفار پور، رباط، بروجردیها، نراقیها، تیمچه معروف امینالدوله، در بازار میانچال، تیمچه بخشی، تیمچه سید آقا، تیمچه صباغ، آب انبار بالا بازار، آب انبار درب زنجیر، حسینیه سوراخ ریسمان، مسجد کفشدوزها و مسجد بالا بازار و…. است.
بیشتر بخواندید :حمام فین کاشان
هر کدام از قسمتهای بازار محل فعالیت صنفی خاص است. در یکی از قسمتهایش مسگرها و کفشدوزها و رنگرزها فعالیت میکنند و از دهها سال پیش کارشان را تا امروز سرپا نگه داشتهاند و در بخش دیگری زرگرها، بزازها و خیاط ها. از بازار کاشان میتوان مهمترین و مرغوبترین سوغات کاشان مثل انواع شیرینی و عرقیجات را هم خرید.
آدرس: از اواسط خیابان بابا افضل تا حدود دروازه دولت
حمام و باغ فین کاشان؛ از دیدنیهای تاریخی کاشان
باغ فین در انتهای خیابان امیرکبیر فعلی و درکنار چشمه سلیمانیه قرار دارد و نسبت به بقیه شهر دارای هوای مطبوعتر و خنکتری است. محوطه پر دارودرخت باغ و شلوغی آن و سایه درختان بلند خیابان امیرکبیر، این منطقه را به تافته جدا بافتهای از شهر تبدیل کرده است.
وجود آب و درخت در کنار بنای باشکوه باغ، زیبایی خاصی به آن بخشیده که همینکه در حیاطش راه بروی از آنهمه رخوت و سکونی که در آن حاکم است، به وجد میآیی. باغ فین کاشان ۵۷۹ اصله درخت سرو و ۱۱ اصله درخت چنار دارد، درختانی که از عمر هرکدام بیشتر از۱۰۰ تا ۴۷۰ سال میگذرد.
باغ فین بناهایی مثل حمام سلطنتی، موزه ملی، خلوت کریمخانی و اتاق شاهنشین هم دارد که بعد از صفویه به آن اضافه شدهاند و به همه اینها حمام فین را هم در قسمت جنوبی باغ باید اضافه کرد، جایی که میرزا تقی خان امیرکبیر، صدراعظم ناصرالدین شاه در خلوتش به قتل رسید و به همین دلیل به یکی از تماشاییترین حمامهای ایران تبدیل شد.
آدرس: خیابان امیرکبیر
بیشتر بخوانید :شهر زیرزمینی نوش آباد کاشان (مجموعه اویی) بزرگترین شهر زیرزمینی ایران
خانه بروجردی ها؛ از جذابترین جاهای دیدنی کاشان
کاشان، شهر خانههای تاریخی است و خانه بروجردی ها یکی از زیباترین این خانهها. خانه بروجردی ها در دوره قاجار ساخته شده و چون صاحب خانه مشغول دادوستد کالا از بروجرد بوده، خانه به خانه بروجردی ها شهرت پیدا کرده. خانهای که با وجود بادگیرهای قرینه هلالی شکل بر بامش و کلاهفرنگی آن یکی از قشنگترین بناهای موجود در کاشان است.
بروجردیها، دو حیاط اندرونی و بیرونی، یک هشتی، راهرو، حیاط تابستاننشین و زمستاننشین، آشپزخانه، حیاط های سرپوشیده و زیرزمینی بزرگ دارد.
تابستانها و در گرمای طاقتفرسا، هوای خنک از بادگیرهای پشتبام به زیرزمین میرود و در آن جریان پیدا میکند، جایی که زمانی محل زندگی اعیان بوده و حالا هر مسافری از هر شهری میتواند پای در آن بگذارد و با دیوارهای منقش به نقاشی رنگ و روغن و آبرنگش عکس بگیرد.
آدرس: برای رفتن به خانه بروجردی ها باید راه محله سلطان امیراحمد درخیابان علوی کاشان را در پیش گرفت.
بیشتر بخوانید :جاذبه های گردشگری بندر عباس
خانه طباطبایی ها؛ حیاط و معماریای دلانگیز
یکی از زیباترین خانه های تاریخی کاشان. این خانه با حیاط دلنشین و حوض بزرگش آدم را مجذوب میکند. خانه را که در محله سلطان امیراحمد واقع شده مرحوم سیدجعفر طباطبایی، از تجار معروف فرش کاشان در سال ۱۲۵۰ هجری ساخته و شامل اندورنی و بیرونی و قسمت مربوط به خدمه است.
اتاق شاهنشین با پنجرههای مشبک رنگی، آیینه کاری و گچبریها از زیباترین قسمتهای خانه است و اختلاف ارتفاع ۸ تا ۱۰ متر با سطح کوچه باعث شده نسیم خنکی که از سطح حوض حیاط مرکزی وارد زیرزمین میشود، به خصوص در فصل تابستان ۱۵ تا ۲۰ درجه اختلاف دما بین زیرزمین و بیرون ایجاد کند.
خانه طباطبایی ها ۴۷۰۰ متر است و با ۴۰ اتاق، ۴ حیاط، ۴ سرداب (زیرزمین)، ۳ بادگیر و ۲ رشته قنات یکی از بینظیرترین بناهای کاشان به شمار میرود.
آدرس: محله سلطان امیراحمد
بیشتر بخواندید :100 جای دیدنی که قبل از مرگ باید دید و لذت برد
خانه عامری ها؛ خانهای با بلندترین بادگیر شهر
خانه عامری ها که این روزها علاوه بر جاذبه گردشگری، یکی از بهترین هتل های سنتی کاشان هم است، خانه تاریخی بزرگی است و علاوه برآن بلندترین بادگیر را بین خانههای این شهر دارد. عامریها در دوران قاجار به وسیله سهامالسلطنه عامری به عنوان محل سکونت فامیلی ساخته و بعدها بناهای دیگری هم به آن اضافه شده.
این خانه ۸۵ اتاق و چندین حیاط دارد و گچبریها، مقرنسکاری و منبتکاریها از آن بنایی با معماری خیرهکننده ساخته است؛ خانهای که در تمام حیاط هایش اصل تقارن در ضلع شمالی، جنوبی، شرقی و غربی به چشم میخورد.
به دلیل تبدیل شدن این خانه به هتل شاید نتوانید در همه جایش قدم بزنید، ولی غذا خوردن در تالار آیینه سرای عامریها را از دست ندهید.
آدرس: عامریها در شمال محله سلطان میراحمد، در خیابان علوی و کنار حمام سلطان میراحمد واقع شده.
بیشتر بخوانید :موزه فرش ایران
حمام میراحمد؛ از جاهای دیدنی و تاریخی کاشان
قدمت حمام سلطان امیراحمد که به خاطر مجاورت با امامزاده سلطان امیر احمد به این اسم مشهور شده، به دوره سلجوقیه برمیگردد و بنای فعلی آن بازمانده از دوره قاجار است. حمام میراحمد دو حمام کوچک و بزرگ دارد که اهل محل معمولا آخر هفتهها به آن میرفتند و استحمام میکردند.
یکی از ویژگیهای حمام میراحمد، آهکبری و گچبریهاییست که ۱۷ لایه مرمتی دارد. بام حمام، یکی از زیباترین بامهای گنبدی شکل ایران است که روی هر گنبد، شیشههای عدسی محدب قرار گرفته، شیشههایی که علاوه بر تامین نور قسمتهای مختلف حمام، مانع دید به داخل بوده است.
آدرس: حمام تاریخی سلطان امیراحمد که در محله سلطان امیراحمد در خیابان علوی کاشان قرار گرفته.
بیشتر بخوانید :روستای فریز هند
خانه عباسیان؛ حیاطی باصفا و سرسبز
به عقیده بسیاری، خانه عباسیان زینت خیابان علوی و کوی سلطان میراحمد کاشان است. خانه عباسیان، ۵ حیاط دارد و سبک معماریاش گودال باغچه است، به این معنی که بنا پایینتر از سطح کوچه ساخته شده تا هم دسترسی به آب قنات راحتر شود و هم خاصیت عایقی مصالح، خانه را از گرما و سرما حفظ کند.
صد سال پیش هر کدام از ورثه سهم خود را میفروشند و تاجر فرش معروفی به اسم عباسیان حیاط بیرونی خانه را هزار تومان میخرد و از آن زمان به بعد اسمش روی خانه میماند.
خانه عباسیان که اوج هنر معماری و گچبری را در اتاقهایش میتوان دید نامزد دریافت جایزه زیباترین و ارزشمندترین بنای مسکونی ایران شده، خانهای که سریالهایی مثل خانهای در تاریکی، مسافر ری و ملاصدرا هم در آن ساخته شده.
آدرس: خیابان علوی و کوی سلطان میراحمد
بیشتر بخوانید :قشنگ ترین جای ایران برای سفر پاییزی
مسجد آقا بزرگ؛ مسجدی با شکوه از دوران قاجار
مسجد آقابزرگ کاشان یا همان مسجد و مدرسه آقابزرگ یکی از باشکوهترین مساجد دوره قاجار است. مسجد آقابزرگ در طول هشت سال و بین سالهای ۱۲۵۸ تا ۱۲۶۵ ساخته شده و گنبد آن جزو بزرگترین گنبدهای آجری است.
این مسجد به سبک مدارس چهارباغ و صدر اصفهان است و دیدنش را در سفر به کاشان نباید از دست داد.
آدرس: خیابان فاضل نراقی کاشان
حتما میپرسید پس خانه منوچهریها چی؟ خانه منوچهریها هم کاربری هتل را پیدا کرده و فقط میتوان در کافه و رستورانش نشست و در حیاطش چرخید.