معرفی کامل بازار فرش تبریز

بازار فرش تبریز

بازار فرش تبریز با نام بازار مظفریه و یا تیمچه مظفریه نیز شناخته می شود. تیمچه مظفریه تنها یکی از تیمچه های متعدد بازار تبریز و از جاذبه های تفریحی تبریز است. بازار تبریز بازاری آجری و طولانی ترین بازار سر پوشیده جهان است که دالان ها، سراها، راسته ها و تیمچه های متعددی دارد. تیمچه مظفری در سال 1305 ه.ق و توسط یکی از تجار سرشناس تبریزی به نام حاج شیخ جعفر قزوینی ساخته شده است. نام بازار برگرفته از نام مظفرالدین میرزای ولیعهد است که در آن زمان در تبریز سکونت داشته است. خوشبختانه این تیمچه دستخوش تغییرات زیادی شده است و همان شکل و شمایل ابتدایی اش را حفظ کرده است. تیمچه ای با سقف گنبدی و بلند که به جرات می توان گفت زیباترین تیمچه بازار تبریز است.

بازار فرش تبریز
بازار فرش تبریز

تیمچه بازار تبریز

این تیمچه دو درب ورودی دارد که هنوز هم چوبی هستند. با ورود به داخل تیمچه دو راهروی بلند با سقف های گنبدی را در پیش رو می بینید که در دو طبقه حجره هایی زیبا را در خود جای داده است. نظم قرار گیری حجره ها خود بر زیبایی تیمچه افزوده است. این تیمچه دو گوشواره در نزدیکی درب های ورودی دارد که ورودی طبقه دوم از آن ها می گذرد. در طبقه دوم نیز حجره هایی مرتب و یکدست قرار گرفته که پنجره های سفید و سبز چوبی شان از طبقات پایین به خوبی پیداست. این تیمچه از همان ابتدا محل خرید و فروش فرش دستبافت و مرغوب تبریزی بوده و برای سالیان متمادی قطب صادرات فرش دستبافت آذربایجان محسوب می شده است.

در طبقه اول تیمچه شاهد فروش انواع فرش های دستبافت تبریزی با رج شمارهای بالا و رنگ بندی های خیره کننده و بی نظیر هستید. انواع فرش ها از اندازه های مختلف از تابلو فرش ها گرفته تا فرش های چند ده متری در این حجره ها پیدا می شود. فرش های دستبافت سایر شهرهای استان نیز در این حجره پیدا می شود. طرح و نقش فرش ها نیز از طرح های سنتی و قدیمی چند صد ساله گرفته تا طرح های مدرن تر و به روزتر در این بازار یافت می شود. اگر به دنبال خرید فرش دستبافت و باکیفیت تبریزی هستید حتما باید سری به تیمچه مظفریه بزنید. حجره های طبقه دوم تیمچه هم کارهای مرمت و روفوی فرش های کهنه را انجام می دهند. هر چیزی که به فرش دستبافت ارتباطی داشته باشد در این حجره ها پیدا می شود. در تیمچه مظفریه هیچ فرش ماشینی به چشم نمی خورد و هر چه که هست هنر دست هنرمندان آذربایجانی است.

تیمچه بازار تبریز
تیمچه بازار تبریز

مواد اولیه به کار رفته در فرش تبریز 

جالب است بدانید ریز بافت ترین فرش ها در شهر تاریخی تبریز بافته می‌شود. تار فرش دستباف تبریز از پنبه و پود آن اغلب از پشم است. فرش‌ های دستباف ابریشمی تبریز نیز در بازار فرش تبریز جلوه ای دیگر از شاهکارهای هنری در شهر تبریز است.

اهمیت فرش و بازار فرش تبریز

فرش دستباف تبریز از مهم ترین صنایع دستی آذری زبانان هنرمند در شهر تبریز است. در بازار فرش تبریز ( تیمچه مظفریه ) می توانید نمونه های فوق العاده آن را ببینید. فرش دستباف تبریز از مشهورترین و کهن ترین فرش های دستباف دنیا به‌شمار می‌رود که قدمت آن به پیش از دوره صفویه بازمی‌گردد و در طول زمان توسط هنرمندان تبریز به هنر درباری تبدیل شد.

نام اصلی بازار فرش تبریز و علت آن 

بازار فرش تبریز ( تیمچه مظفریه‌ ) به همت تاجری سرشناس به نام حاج شیخ جعفر قزوینی ساخته شد. تاریخ ساخت تیمچه مظفریه ( بازار فرش تبریز ) به سال 1305 قمری بازمی‌ گردد. معروف است پس از ساخت این بنا، مظفرالدین میرزا به بازار فرش تبریز سری می‌ زند و به احترام حضور ولیعهد نام مظفریه را برای بازار فرش تبریز انتخاب می‌ کنند.

همه چیز در مورد بنای بازار فرش تبریز

بازار فرش دستباف تبریز که از دیدنی ترین مکان‌ های گردشگری شهر تبریز محسوب می شود، در دو طبقه ساخته شده است. سقف بازار بلند است. ردیف های منظم حجره ها و پنجره های کوچک و بزرگ سفید رنگ معماری متفاوت و زیبای تیمچه مظفریه (بازار فرش تبریز ) را نشان می‌ دهد.

موقعیت مکانی بازار فرش تبریز چگونه است؟

ازآنجاکه این بازار در مرکز شهر تبریز ( خیابان جمهوری ) واقع شده است، به‌ راحتی به بازار تبریز دسترسی دارید. در قسمت شرقی بازار تبریز، به لحاظ موقعیت مکانی، عالی قاپو قرار دارد. در قسمت غربی تیمچه مظفریه (بازار فرش تبریز‌ )، مسجد جامع واقع است. در قسمت شمالی بازار فرش تبریز، رودخانه مهران چایی مشاهده می‌ شود.