در این مقاله قصد معرفی مکان های گردشی نجف آباد را داریم :
نَجَفآباد چهارمین شهر پرجمعیت استان اصفهان و مرکز شهرستان نجف آباد است. این شهر برای شکوفههای بادام، قالی دست باف و عسل و انار شهره است و شیرینی محلی معروف آن اِگِردَک میباشد، و به نام شهر علم و ایثار شناخته شدهاست.نجف آباد در دشتی با آب و هوای معتدل و نسبتاً خشک قرار گرفته است.
این شهرستان دارای منابع آب سطحی و منابع آب زیر زمینی است عمدهترین منابع آب سطحی شهرستان رودخانه چشمه مرغاب، رودخانه خشک رود و دریاچه سد زاینده رود بوده و مهمترین منابع آب زیر زمینی آن نیز چاهها، قناتها و چشمهها میباشند.
برج دوقلوی صفا اصفهان
برج دوقلوی صفا در نجف آباد یک کبوتر خانه دوقلو است. این برج نادر و منحصر به فرد به شمار می آید از این جهت که پرواز کبوتر های در اطراف این برج بسیار است و مردم از پرواز این کبوتر ها متوجه نجف آباد می شدند.
شیخ بهایی نازنین قصد داشت نجف آباد یک باغ شهر دائمی باشد، برای اینکه این باغ شهر ادامه داشته باشد این دو کبوتر خانه را ساخت تا دردسر جمع آوری کود نداشته باشد و از طرف دیگر راهنمایی برای مسافران باشد. در زمان های دور این کبوتر خانه توجه هر فردی را به خود جلب می کرده است تا حدی که شایع شده بود مردم نجف آباد گوشت کبوتر می خورند در حالی که شیخ بهایی نازنین هدفی برای پایداری نجف آباد در نظر داشته است. این کبوتر خانه این روزها مورد استفاده نیست و تنها می توانیم از نبوغ وجود چنین ساختمانی لذت ببریم.
ارگ شیخ بهایی نگین خاکی نجف آباد
برج های جوی خارون یا ارگ شیخ بهایی در لیست جاهای دیدنی نجف آباد رتبه بالایی دارد. این ارگ از هفت برج کبوتر محور تشکیل شده است و دیواری تقریبا با ارفاع پانزده متر این هفت برج را به یکدیگر وصل می کند. این کبوتر خانه ها بخشی از هویت تاریخی شهر نجف آباد هستند.حصار این باغ به سه هزار متر مربع می رسد. مجموعه ارگ شیخ بهایی این روزها پذیرای افرادی است که به قصد گردش به این مکان می آیند. مکان این بخش بسیار جذاب و زیبا است و می توانید سه چهار ساعتی با خانواده در آن خوش بگذارنید، پرندگانی که می پرند غذایی که آماده می شود و دیواری که از شما مراقبت می کند ارگ را به پاتوق نجف آبادی ها تبدیل کرده است.
کارونسراهای جلوگیر و هسنیجه
کارونسراهای جلوگیر و هسنیجه دو کاروانسرای برجای مانده از عصر صفوی است که نقش مهمی به عنوان استراحتگاه داشته اند، این دو کاروانسرا همچنین از لحاظ معماری جالب هستند دیدن آنها آنقدر پیشنهاد نمی شود چرا که این روزها شبه مخروبه هستند.
عصارخانه
در مرکز نجف آباد با عصارخانه آقا رو به رو می شوید، یکی از فضاهایی که خود را در لیست جاهای دیدنی نجف آباد جا داده است. این عصار خانه، دو پاچال و دو تیر بزرگ دارد و یک سنگ آسیاب بزرگ در آن دیده می شود، اگر تا به حال عصارخانه ندیده اید، عصار خانه آقا مکان مناسبی برای دیدن یک عصارخانه حرفه ای است.
پارک ملی قمیشلو
پارک ملی قمیشلو یکی دیگر از جاهای دیدنی نجف آباد است که حدودا صد سالی هست بسیار از آن مراقبت می شود. آهوی ایرانی و قوچ از جاذبه های این منطقه به شمار می رود. جای سرسبزی نیست ولی رویشگاه متنوعی از درختان و گیاهان طبیعی ایران است که دیدن آنها خالی از لطف نیست. برای گشتن در این پارک باید مدام از محلی ها بپرسید چرا که آنها بهتر از هر کس دیگه ای وجب به وجب این پارک را می شناسند و از روایت های مختلف پارک با خبر هستند.
خانه تاریخی نوریان
خانه تاریخی نوریان قطعا یکی از جاهای دیدنی نجف آباد است. این خانه شامل دو بخش اصلی شاه نشین و خلوت کناری است. عمر این خانه از اواخر قاجار شروع می شود. مساحتش آنقدر بزرگ نیست ولی انعکاس خوبی از معماری های دوره قاجار در این شهر است. خانه مهرپور از دیگر جاهای دیدنی نجف آباد است که این روزها تبدیل به موزه مردم شناسی شهر نجف آباد شده است. این خانه تاریخی جای جالبی برای وقت گذراندن است.
باغ ملی نجف آباد
در میدان اصلی شهر نجف آباد باغ ملی قرار دارد، این باغ در دوره پهلوی اول ساخته شده و به نام باغ ملی معروف است. میدان بیضی شکل است که ده مسیر ورود و خروج داشته و این روزها بسیاری در آن تردد می کنند. این باغ نکته جالب چندانی ندارد و فقط وقتی می تواند برای قدم زنی باشد.
مسجد نصیر
یکی از مساجد خاص در نجف آباد مسجد نصیر است این مسجد از سبک رازی پیروی می کند و مسجدی دو ایوانی است. برای دیدن این مسجد باید به خیابان قدس رجوع کنید.
مسجد جامع نجف آباد
اولین و قدیمی ترین مسجد شهر که در زمان صفویه ساخته شده و دوباره ترمیم شده است مسجد جامع نجف آباد است. این مسجد دو ایوانه بوده و در هر ایوان سه دهنه وجود دارد. شبستان زمستانی پناهگاه افراد در تابستان است. این مسجد فاقد هر گونه تزیینات و کاشی کاری خاصی است ولی سنگ فرش آن از کاشی های آبی رنگ و مربعی شکل به کار رفته است. راه رفتن در آسمان را تجربه نخواهید کرد ولی هیچ مسجدی تقریبا به این صورت نبوده و نیست!
نجف آباد بیشتر از اینکه شهر آدمها باشد شهر پرندگان است حضور زیادی از پرندگان در شهر گواه همین مدعاست. در نجف آباد پرسه زنی آنچنان معنی ندارد چرا که شهر آنچنان برای این مقوله مناسب نیست. نجف آباد شهری مذهبی است که به واسطه نزدیکی به اصفهان بسیار مطرح بوده و است. متاسفانه نتوانسته زیاد از زیبایی های اصفهان سرقت کند!
نجفآباد از نظر جهانگردان
- “شاه عباس و طراح اصلی آن شیخ بهایی با ایجاد شبکه کامل آبیاری و ارتباطی و بنیان نهادن شهری بازرگانی و پررونق در ۲۵ کیلومتری غرب اصفهان برای تهیه آذوقه پایتخت، زیر بنایی اساسی بنا کردهاست.
- راجر سیوری
- در کتاب روح ملتها در مورد بی نظمی حاکم بر اصول شهرسازی ایران مینویسد”فقط شهر نجفآباد را از این قانون مستثنی دیدم، اول دفعه که آن جا رفتم تصور کردم شهر قدیم را یکسره کوبیدهاند و خیابانبندی و کوچهسازی را از نو پایهریزی کردهاند ولی متوجه شدم معماری نجفآباد از ابتدا همینگونه شکل گرفتهاست. مساجد و میدانهای نجفآباد تنها محلی است که با فکر نادر به وجود آمدهاست و دارای نظم و قاعدهای است.
- آندره زیگفرید
- در این شهر به کوچههای بنبستی برنمیخوریم. (قدیم) هر نوع جنس و متاعی آماده و مهیا است. به شکلی که به هیچ عنوان به اصفهان حاجتی نیست.
- از شهر اصفهان تا انتهای آن ۳ فرسخ است و تا خود قصبه ۴ فرسخ میباشد؛ که شرق آن بلوک ماربین و مغربش بلوک کرون و جنوب آن لنجان و شمالش نیز ماربین است. طول اراضی آن از مشرق به مغرب زیاده از ۳ فرسخ میباشد و متصل به کروند است. سلاطین صفوی از ابتدای آن به طرف طول، خیابانی طرح انداختهاند به مثال چهارباغ و در دوطرف اشجار چنار کاشتهاند و هر دو جانب، باغات انداخته بهغایت زیبا ساختهاند. اگر چه اکثر آن خراب گشته و ضایع گردیدهاست معذالک هنوز شکوه و صفای آن، خود حکایت بزرگی بانی را میرساند.
- قصبه (روستا) ایست خجسته بنیان، آبش از کاریز و هوایش فرحانگیز، باغاتش فراوان و از ۴طرف، آنجا زیاده از یک فرسخ خیابان کشیده و درخت چنار و اشجار میوه دار در آن خیابان نشانیدهاند. راقم چند روز در آن جا بود و با خلقش مجالست نمود، عموماً از فسق و فجور دور و از معاصی مشهور مهجور هستند.
- باغهای نجفآباد به قدری وسیع هستند که ما در مدت ۳ ربع ساعت در کوچه باغهای این شهر با اسبهای خود میتاختیم تا بالاخره به خیابان و بازار رسیدیم.