جاذبه های شهر کرج
بیشتر ایرانی ها مخصوصا تهرانی ها حداقل برای چندبار هم که شده از شهر کرج گذر کرده اند. اما کرج را تا به حال به چشم مقصدی برای تنها گذر کردن نبینید! جاذبه های شهر کرج بسیار زیاد است و هر کسی که بخواهد از این شهر بازدید کند و جاذبه گردی کند واقعا برای این کار دستش باز است. ما امروز در الی گشت می خواهیم تا جاذبه های شهر کرج را به اتفاق شما مورد بررسی قرار دهیم پس تا به انتهای این مطلب با ما در الی گشت همراه باش
از آن جایی که کرج یکی از کلان شهرهای ایران است و به عنوان مرکز استان البرز به حساب می آید، بخش قابل توجهی از جمعیت جوان و همچنین کسانی که از محیط شلوغ و پر سر و صدای تهران خسته را در خود پذیرفته است، امروزه یکی از قلب های مهم کشور به حساب می آید. کرج یکی از متنوع ترین جامعه های ایرانی را در خود دارد که مردم از هر گوشه ی کشور در کنار یکدیگر به صورت کاملا مسالمت آمیز زندگی می کنند.
با این تفاصیل، معلوم است که این شهر از هر فرهنگی یک جاذبه ای در خود ایجاد کرده است. از این رو باید بدانید که جاذبه های شهر کرج کم نیستند و هر کسی که به این شهر سفر می کند را می تواند به خود جذب نماید. ما در ادامه می خواهیم چندی از دیدنی ترین جاذبه های این شهر را به شما معرفی نماییم.
کاخ مروارید کرج
یکی از زیباترین جاذبه های شهر کرج کاخ مروارید یا کاخ شمس است. کاخ مروارید، در واقع کاخی در مهرشهر کرج و واقع در استان البرز است که در سال های ۱۳۴۵ تا ۱۳۴۷ برای اقامت شمس پهلوی یکی از دختران رضا پهلوی ساخته شد. سازه ی اصلی و طرح این کاخ به شکل یک سفره ماهی است که صدفی آن را در بر گرفته است. این کاخ زیبا توسط وسلی پیترز و بنیاد فرانک لوید رایت که یکی از به نام ترین معماران زمان خود بودند، با بودجه ی ۱ میلیون دلار آمریکایی در آن زمان طراحی و ساخته شد. این کاخ در زمینی به گستردگی ۱۱۱ هکتار با ۲۵۰۰ متر زیربنا از سال ۱۳۴۵ تا ۱۳۴۷ میلادی در قمست مهر شهر کرج و ارم ساخته شد. در این کاخ، همه ی فضاهای معماری در زیر سقفی با فرم حلزونی و با نورگیرهای گوناگون و به شکل دانه های مروارید اجرا شده است. در ضلع شمالی این کاخ و در محوطه ی بیرونی دریاچه نیز به شکل باله های سفره ماهی طراحی و اجرا شده است.
غار یخ مراد در کرج
غار یخ مراد به عنوان یکی از جاذبه های شهر کرج شناخته می شود. این غار در حوالی روستای آزادبر و روستای کهنه ده در منطقه ی گچسر و جاده ی چالوس قرار گرفته است. این غار در محدوده ی استان البرز و از جاذبه های طبیعی این استان می باشد. دریچه ی ورودی این غار در ارتفاعات کوه های منطقه واقع شده است و مسیر غار عموماً شیب دار و رو به پایین می باشد که نهایتاً با رسیدن به اعماق کوه، با چشمه های یخ زده در کف زمین و استالاکتیت های اسفنجی غار شما را روبرو می کند. ارتفاع این غار از سطح دریا در حدود ۲۶۴۰ متر می باشد و دهانه ی این غار دارای ۳ متر پهنا و ۸ متر ارتفاع است. در ماه های اسفند و فروردین در این غار، قندیل های بسیار زیبایی شکل می گیرد. نکته ی قابل توجه این غار طبقه ای بودن این غار می باشد که در میان غارهای ایران کمتر دیده شده است.
در بخشی از غار ۴ طبقه با اختلاف ارتفاع بیش از ۳۰ متر دیده می شوند. بسیاری از مردم این منطقه در گذشته بر این باور بوده اند که یخ موجود در اعماق غار برای درمان ناباروری زنان خاصیت شفا دهنده دارد! وجود کهنه های آویخته یا به زبان عامیانه، دخیل به دهانه ی اصلی و درون غار در گذشته که باعث نام گذاری روستای مجاور به کهنه ده شده گواه این اعتقاد قدیمی های این منطقه است. به گفته ی یکی از غارنوردان پیشکشوت این استان، به علت وجود فسیلی بر روی سنگ بزرگی در نزدیکی دهانه ی اصلی از گونه ی نرم تنان دریایی مربوط به دوره ی سوم زمین شناسی به نام کاردیتا (KARDITA) این نظریه که غار در حدود ۵۰ میلیون سال پیش در زیر دریا به وجود آمده از صحت بیشتری برخوردار می شود. اگر به دیدن این غار که از جاذبه های گرج است رفتید به یاد داشته باشید که برای بازدید کامل از این غار نیاز به وسایل حرفه ای غارنوردی دارید.
جاده چالوس
جاده ی چالوس یا جاده ی ۵۹ یکی از معروف ترین و پر مخاطب ترین جاذبه های شهر کرج است. این جاده که یکی از مهم ترین جاده ها برای مردم تهران و کرج است، از میان شهر کرج در استان البرز شروع و به شهر چالوس در کرانه ی دریای خزر منتهی می گردد. درباره ی این جاده باید این نکته را بدانید که خیلی ها این جاده را یکی از زیباترین جاده های جهان می دانند چون این جاده در هر فصل و با هر رنگی زیبا و پر مخاطب است. در این جاده؛ طبیعت حیرت انگیز، رودخانه ی کرج، غارهای طبیعی، آبشارهای مرتفع، کوه های بلند، درختان کهنسال، پوشش گیاهی و جانوری متنوع و آب های معدنی با خواص درمانی اآن را به یکی از زیباترین جاده های گردشگری کشور از لحاظ وجود پدیده های طبیعی تبدیل کرده است.
روستای شهرستانک
یکی دیگر از جاذبه های شهر کرج روستای شهرستانک است. این روستا در ارتفاعات البرز مرکزی دقیقا از آنجایی که کوه های جوان و باز خودنمایی می کنند و در انتهای خود به اوج کوه های شمال باختری خراسان خود را به کوه های هندو کش و فلامت پامیر می رسانند، روستایی قرار دارد که پیشینه ای بسیار تاریخی و کهن دارد. در سینه کش البرز مرکزی آنجا که دمای تابستانی آن به زحمت از ۱۵ درجه ی سانتی گراد می گذرد و در بلندی های آن این میزان به ۵ درجه کاهش می یابد، روستای کوهستانی شهرستانک قرار گرفته است. جالب است بدانید که ناصر الدین شاه قاجار از طبیعت بکر این روستا استفاده نموده و یک قصر تابستانی در آن ساخت. در گوشه ای از این دریای سنگ و صخره که طول آن به ۳۳۳۰ کیلومتر و عرض متوسط آن به ۸۵ کیلومتر می رسد، روستایی خوش منظره به نام شهرستانک سر بر آورده است. این روستا در تابع دهستان لورا در ۶۳ کیلومتری شمال غربی کرج و ۱۰ کیلومتری پل دو آب، بر سر راه کرج به چالوس قرار گرفته است.
در این روستای سردسیر که اقتصاد آن عموما متکی بر کشت و زرع غلات ، گردو ، پرورش زنبور عسل، تولید لبنیات، دامداری و سپس جاجیم و شال بافی است. اکثر دره هایی که در این رشته کوه قرار دارند، شمالی به جنوبی قرار گرفته اند. در واقع تنها دره ای که به سمت شرقی به غربی است، همین روستای شهرستانک است. مردم این روستا به این روستا، گذرگاه خورشید می گویند! این بدان معنا است که از لحظه ی طلوع تا غروب آفتاب را می توان در این روستا ملاحظه نمود. در این روستا به خاطر طول مدت تابش خورشید، بهترین آب و هوای ییلاقی ایران وجود دارد. در واقع همین ویژگی شرقی و غربی بودن دره در آن زمان باعث شده بود، ناصر الدین شاه که خوش گذران ترین پادشاه سلسله ی قاجار بود، قصری بر بلندترین نقطه ی شهرستانک بنا کند که هنوز بعد از گذشت ۱۲۰ سال بقایای آن دیده می شود.
سد امیرکبیر
سد امیرکبیر که سد کرج هم نامیده می شود، در شمال شهر کرج و در ۲۵ کیلومتری جاده ی کرج به چالوس قرار گرفته است. این سد، اولین سد چند منظوره در ایران است و یکی از منابع تأمین آب شهر تهران به حساب می آید. دریاچه ی این سد، یکی از مراکز طبیعی مهم پرورش ماهی های قزل آلای رنگین کمان و قزل آلای خال قرمز و ماهی سفید و ماهی سیاه است. انباشته شدن آب رودخانه کرج در پشت سد امیرکبیر علاوه بر کارایی آن در تولید انرژی برق آبی و تامین بخشی از آب آشامیدنی شهر تهران، باعث به وجود آمدن دریاچه ای زیبا شده است که موجب استفاده های گردشگری و تفریحی و ورزشی از سد کرج شده است و یکی از بهترین استراحتگاه ها و جاذبه های طبیعی کرج را به وجود آورده است.
پل دختر کرج
یکی از معمرف ترین جاذبه های شهر کرج پل دختر است که با نام پل سلیمانیه و پل شاه عباسی هم شناخته می شود و از سازه های دوره ی صفویه محسوب می شود و بر روی رودخانه کرج ساخته شده است. این پل بر بقایای پلی کهن تر که در دوره ی سلجوقی ایجاد شده است و بازسازی آن در دوره صفوی به این سازه نمای پلهای دوره صفوی را داده است، ساخته شده است.
این اثر که با نام پل دختر کرج با شماره ۳۵۰۱ در تاریخ ۱۳۷۹/۱۲/۲۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این پل در سالیان گذشته بازسازی و مرمت شده است به گونه ای که شکل نخستین آن تا اندازه ای دگرگون شده است. این پل به مرور زمان و بر اثر عوامل طبیعی از جمله جاری شدن سیل و ریزش باران دچار فرسودگی شدید شده است و به دلیل کاهش استحکام پایه های آن در معرض فرو ریختن و نابودی بوده است.